На ситно

Отпочнахме европредседателството с пълна програма

Един ден в София се случи чудо. Щастливи жени и мъже в сигнални оранжеви елечета миеха най-старателно плочките пред НДК.

Водата, която щедро сипваха по гранитните плочи за милиони била топла, гордо съобщи в централна новинарска емисия водеща от поредната национална телевизия.

Убеден съм, че в нея са добавили и препарат за съдове, който ще премахне без никакво усилие мазните петна, като в същото време ще пощади плочките и ще им придаде допълнително блясък.

Със сигурност не са пропуснали да добавят и белина и така чистотата на площада би могла да се помирише освен да се види. След измиването площад „България“ мирише точно като на току що измит под на детски ясли.

Учудвам се, че някой не е спечелил на конкурс обществена поръчка за да демонтира плочките и после да ги измие в миялна машина.

Още едно чудо беше забелязано от очевидци и документирано за поколенията от телевизионни камери. Мястото на действието е на два километра от НДК.

Там чевръсти метачки гонят и най-малката прашинка от плочника пред народния театър. А можеше да използват прахосмукачки Рейнбоу за целта.

И няма невъзможни неща!!! Доказателство за това е, че улица Раковски осъмна с прясно боядисани бели ивици по черният й асфалт. По-старите столичани твърдят, че тези линии са улична маркировка и имат за цел да ориентират водачите на моторни превозни средства.

След това тези места бяха добре заградени и чистотата им беше строго охранявана от стотици полицаи.

Всичко това беше доста странно защото София не е град, който се слави с добри хигиенни навици.

Ако столицата на България беше човек и се качи в препълнен автобус 111 ще предизвика в половината пътници силни възмущение с външният си вид и сълзене в очите от лютия аромат на чесън, урина и развалена риба. Другата половина ще слязат в движение в търсене на спасение и чист въздух, като за целта ще разбият най-близките прозорци с главата на контрольорката.

Всички тези знаци биха могли да бъдат разчетени като предупреждение, че в София се очаква да пристигнат Брежнев, Николае Чаушеско на веднъж или поне Моамар Кадафи.

Да, ама не! И четиримата в момента нямат възможност да посетят страната. Те са малко, да не кажа доста умряла работа.

Истината е, че всички тези хигиенни напъни бяха предприети защото в София щяха да пристигнат лидерите на Европейския Съюз по случай даването на старта на европредседателството, което най-безотговорно беше поверено за половин година на Клета Майка България.

Убеден съм, че преди да кацнат европейските лидери, Лили Павлова лично е проверила колегите си министри и всички депутати за въшки, чисти бели якички, за прилежно отрязани нокти и за това дали всеки си носи чиста носна кърпичка. Министър Каракачанов не е имал такава и за това Валери Симеонов му е подал тайно своята.

Същото Лили настояваше да никой да не се оплаква докато европейците са в София. Всички трябваше да се държим сякаш сме доживели светлото бъдеще и не ни остава нищо друго освен да танцуваме озъбени на сцената на Народния Театър. Само на полицаите им просветна за малко. Сто милиона бяха напълно достатъчни, за да превърнат техният протест в банкет.

С разяснителна кампания по телевизията обясниха на най-хубавите жени на света – българките, че няма „НЕ“, и чрез същия клип обясниха на чужденците на чист български, че ако някоя българка случайно ти каже „НЕ“ то това трябва да се приеме за „ДА“.

Все пак чужденците трябва да останат доволни. Посрещнахме ги с хляб, сол и чисти тротоарни плочки.

За мен остава загадка как сме скрили всичката мизерия, която се шири по целия път от летището до идеалния център. Имайки пред вид професионалната квалификация на голяма част от управляващите е напълно възможно европейските лидери да са били превозвани в багажниците на лимузините или да са били с черни чували на главите, които са махани чак когато кортежа пристигне Орлов Мост.

Очакваха се да пристигнат евро-чиновници от всякакъв ранг, а родните държавни ръководители се държаха по-скоро като мазен скараджия, който чака проверка от агенти на ХЕИ, охрана на труда и данъчните и силно се надява да не го хванат в издънка, а издънки, колкото искаш. За това всичко, включително и Лили Павлова беше излизано до съвършенство.

Остави коментар:

Може да харесате също