Сценична Треска

ОПТИМИСТИТЕ представят самоубийствена комедия с премиера на сцената на Сити Марк – културен център

“Една Крачка Напред” е самоубийствена комедия за четирима много неуспели мъже, които на финала успяват в едно: Да оживеят!

“За зрителите имаме час и половина смях до получаване на тендовагенит на лицевите мускули!” – това обещава авторът на комедията „Една крачка напредСтефан Стоянов. 

“Всъщност, това е една самоУбийствена комедия, която иска да покаже, че начините да продължиш да живееш след провал може да са много трудни, но са доста по-забавни от начините да се самоубиеш. Това е пиеса за трима доста неуспели мъже, които все пак успяват в едно: Да оживеят! Всички ние сме неуспели в нещо. Аз лично богат опит в сферата на провалите и мога да кажа, че нито един провал не може да е достатъчно основателна причина да се разделиш с живота си”, каза авторът й Стефан Стоянов

Здравко ЗДРАВКОВ, Тино и Стефан СТОЯНОВ
Снимка: Радич БАНЕВ

Разказът ни среща с младия и неуспешен писател – Кирил Хаджиев (Здравко ЗДРАВКОВ), който се нанася в единствената квартира в този голям град, която може да си позволи – пригодено за живеене таванско помещение, собственост на хазяина Ветко (Стефан СТОЯНОВ) и рекламирано шумно от него, като тристаен апартамент. 
Кирил дели квартирата с Хрисим (Красен ХАНДЖИЕВ), с един плъх, и уличния музикант Тино (в ролята му влиза младата звезда Кирил ХАДЖИЕВ – ТИНО)

Когато се нанася в „тристайния апартамент“, Кирил разбира, че ще го дели със съквартирант – Хрисим, който е застанал на ръба на сградата, готов да направи една крачка напред, да скочи от парапета и по този начин да сложи край на живота си… Така се заплита самоубийствената комедия, която обаче обещава час и половина смях. Авторът, който влиза и като актьор в ролята на хазяина Ветко, държи да отбележи, че в „Една крачка напред“ броят на оцелелите герои в края на представлението по време на поклона е равен на броя на актьорите, качили се на сцената в началото.
Иначе посочва, че това не е пиеса за самоубийство: “Това е комедия за оцеляването. Комедия за оставането между живите, колкото и да са гадни, неприятни и досадни те понякога.”

Красен ХАНДЖИЕВ и Здравко ЗДРАВКОВ
Снимка: Радич БАНЕВ

И все пак основното нещо, което си пожелава Стефан за публиката на „Една крачка напред“, е да се забавлява на ситуациите, през които преминават героите. 

„Искам зрителите да получат тендовагинит на лицевите мускули от смях. Искам всеки един от тях да излезе зареден и доволен. Ако има нещо, което не обичам да виждам след едно представление, това са излъганите и уморените зрители.  
Знам, че в момента, в който зрителят си купува билет за твой спектакъл, той ти гласува доверие и очаква от теб да го отлепиш от земята, да го заведеш в твоите фантазии и да му покажеш, че съществува и друга реалност и си струва да си там.
Искам след представление на зрителите да не им пука дали са изпуснали транспорта. Да се прибират бавно пеша и през това време да си говорят за театър”, сподели Стефан. 

Въпросът дали е трудно ли се прави независим театър в България, той отговаря:

“Не, не е трудно. Направо е невъзможно.
Оказа се, че най-лесната част от правенето на театър е писането на самия текст. Истинските кошмари започват в момента, когато се появи намерението за поставянето на този текст. 
С Тино, Здравко, Красен, Съби Събев в качеството и на режисьор и сценографът Даниела АНДОНОВА, преминахме през репетиционен процес, който бих определил, като: „Репетиране с препятствия“

Парите за продукцията никога не стигаха. За времето, оставащо до премиерата, може да се каже, че вървеше поне десет пъти по-бързо. Все едно се надбягвахме с уплашена антилопа.
За да правиш независим театър, трябва да имаш търпението на средно голямо стадо слонове, услужлива частична амнезия, за да забравиш проблемите и огромна бустерна доза оптимизъм, за да изпиташ удоволствие от играта си на сцената!

В най-трудните моменти, за да ти покажат, че няма невъзможни неща, се появяват приятелите, които ти предоставят странно, но подходящо място за репетиции, приятели като фотографът Радич БАНЕВ и художникът Александър БАНЕВ, който изготви цялата визия и плаката на спектакъла и Сити Марк – културен център, които предоставиха своята сцена.” посочва Стефан Стоянов и добавя: „Държавата, нейните министерство на културата, фондове и програми не могат да ти ги дадат нито едно от тези, толкова важни неща!“  

Плакат: Александър БАНЕВ

„В крайна сметка всичко гадно, всички похабени нерви и всички препятствия бяха забравени в момента, когато на втората минута първата публика избухна в своя пръв смях и аплауз!”, заключва той.

Снимка: Радич БАНЕВ

„ЕДНА КРАЧКА НАПРЕД“
самоубийствена комедия от Стефан СТОЯНОВ

Постановка: Съби СЪБЕВ
Сценография: Даниела АНДОНОВА
Участват:
Здравко ЗДРАВКОВ
Красен ХАНДЖИЕВ
Стефан СТОЯНОВ

Със специалното участие на Кирил ХАДЖИЕВ – ТИНО
Представленията се играят на сцената на City Mark Art Center

Остави коментар:

Може да харесате също