Сценична Треска

БГ комедията направи крачка напред

от Елена КРЪСТЕВА

След поне десетилетие напъни българската комедия най-сетне направи крачка напред. Случи се през 2015 година в НАТФИЗ, но не заради присъствието на някой политик там, а заради премиерата на спектакъла „Една крачка напред“ от Стефан Стоянов.

На 25 и 26 януари 2019г. актьорите се събират отново на сцената на театър „Сълза и Смях“, за да дадат нов живот на тази самоубийствена комедия.

„Една крачка напред“ измерва всичко от днешната българска действителност, без да затъва в нея. Вместо кахърна история за неуспял писател и влюбен кандидат-самоубиец, затиснати от голямата нужда, постановката вади от депресията с ударна доза смях.

Разказва с лекота усилията на българското битие. Диалозите са нанизани като бисерна огърлица, хуморът е брилянтен, играта на думи – майсторска и разчетена в точното време, самоиронията – завидна. Актьорите – великолепни. Да се чудиш защо не познаваш Здравко Здравков, Красен Ханджиев и Камен Коев (който е и режисьор на спектакъла) от големите сцени или от тв екрана.

Тримата са завършили театралния колеж „Любен Гройс“ в класа на проф. Надежда Сейкова, сред преподавателите им е актрисата Виолета Гиндева, която ги аплодира и на премиерата.

Освен всичко друго „Една крачка напред“ е и образец за качествена българска комедия – каквото липсва в последните поне десет години. Сред реквизита има клозет, но в представлението няма и помен от клозетен хумор, нито преекспонирана дебелащина, по която залитат някои автори в опита си да направят име като драматурзи.

Единствената причина да не сте попаднали на реклама на спектакъла, е че никое от изброените четири имена в крачката, надскочила досегашното ниво на съвременната БГ комедия, не е на „мечка“.

Авторът Стефан Стоянов трупа успехи и провали като сценарист на разностранни продукции, а тримата актьори явно държат повече на свободата си, отколкото на щатната ангажираност. Карето обаче си знае цената – подсказва го парчето Breakthru на Queen на финала. Станете и вие свидетели на пробива им.

Можете да гледате „Една Крачка Напред“ на 25 и 26 януари 2019г. от 19.30 часа в театър „Сълза и Смях“ на сцена „Ъндърграунд“.

Билети можете да закупите на касата на театър „Сълза и Смях“, както и онлайн от EPAYGO.BG:

БИЛЕТИ за 25 януари 2019г.

БИЛЕТИ за 26 януари 2019г.

Остави коментар:

Може да харесате също