На ситно

Тротоарно право

Тротоарно право

ИМАТЕ ТРОТОАРНОТО ПРАВО ДА МЪЛЧИТЕ И ДА СИ ТРОШИТЕ КРАЙНИЦИТЕ.
ВСЯКА КРАЧКА, КОЯТО НАПРАВИТЕ НА СТОЛИЧЕН ТРОТОАР МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА СРЕЩУ ВАС!

Знаете ли табелата, която показва, че от това място започва столицата на Република България – София? Ако я знаете значи вече сте били извън столицата. Необяснимо е защо сте се върнали зад тази табела, при положение, че вече сте били извън този грАД.

Тази указателна табела според мен трябва да е по-скоро предупредителна. В момента тя казва, че от нея нататък започва един град с името София, а би трябвало да казва, че зад нея е градът, който е най-доброто място за напускане.

Към надписа София трябва да се добавят и няколко предупредителни изречения от типа на: „ПАЗИ ГЛАВАТА“, „ВНИМАНИЕ! ОПАСНО ЗА ЖИВОТА“, „ВЛИЗАНЕТО В ТОЗИ ГРАД МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ БАВНО И МЪЧИТЕЛНО ЕЖЕДНЕВИЕ.“

Една от причините това да е така са столичните тротоари.

Гражданите и гостите на София не ползват тротоарите. Те ги преодоляват. Основната характерност на софийските тротоари е, че са неравни. Всяка плочка е на различна надморска височина. Стъпваш на една плочка на произволен тротоар и усещаш какво значи да си на десетина метра под морското равнище. Стъпил на следващата плочка усещаш въздуха доста разреден. Такъв какъвто го дишат на К200.

Това не е всичко.

Понякога се случва да видиш няколко тротоарни плочки, които изглеждат доста равни една до друга. В този случай човекът пешеходец трябва да е нащрек. Под поне една изглеждаща стабилна плочка може да има подпочвени води. Стъпил на нея, усещаш, че тя подава подобно на бутона “ENTER”. Командата е дадена и водата под поддалата плочка измива краката ти.

Това не винаги е лошо. Може да се брои като общинска грижа за хигиената на столичните стъпала. Някои определено имат нужда от подобна услуга.

Друга характерна особеност на софийските тротоари е това, че могат да се броят за вододайни зони. Това се дължи на локвите. Някои столични локви са толкова устойчиви, че Google Earth ги регистрира като постоянни водни басейни. Тези локви са толкова големи, че ако искаш да ги заобиколиш ще опознаеш крайните квартали…. На Перник.

Скоро можем да се радваме на фериботи, които ще облекчат преминаването на тези локви. Но като за начало може да настояваме за спасителни постове около тези водоеми.

Абе казват, че едно време София е била на дъното на океан. Ако трябва да съм точен, с тези локви София отново си е под вода. А като за пешеходците, този град си е направо – дъното. Все пак има и столични тротоари, които са наистина добре направени и за тях не важи и дума от всичко написано по-горе. Това са столичните тротоари на столици като Париж, Берлин, Лондон…

Остави коментар:

Може да харесате също