На ситно

Общински бутони на късмета

Преди години Столична Община се видяла в едни близо 8 милиона лева и се зачудила къде да ги захвърли.

Контейнерите за разделно събиране на хартия не били добра идея и кметицата решила, че е по-добре да ги хвърли на вятъра.

Но за по-малко от секунда тя проявила доза разум и изчакала да задуха подходящият насрещен вятър, така че след като хвърли милионите срещу него, те да се върнат.

И така като течение под вратата, в кабинета на Фандъкова се промъкнала идеята тези общински пари да се инвестират в нови светофари.

Това не било никак лошо защото човек и добре да живее – пресича булевард Дондуков.
А пресичането на този, както и на който и да било друг булевард на зелено в София е по-опасно от пресичането на границата между Северна и Южна Корея.

В следствие на проведени процедури за обществена поръчка и след инвестирането на споменатите вече милиони, по светофарите в София се появиха едни грозни черни табла с копчета и лампички. Това беше гръмко анонсирано като изграждане на система от „умни светофари“.

Мога да кажа, че тези нарочени за интелигентни светофари не блестят с особен интелект. В противен случай отдавна щяха да си тръгнат и да регулират движение в някоя европейска столица, където нямат Фандъкова за кмет.

В момента копчетата закачени на жълтите стълбове са по безполезни и от бутона на късмета в шоуто „Като Две Капки Вода“!

Тези бутони могат правят само едно нещо както трябва. Да се чупят.

Сега си мисля, че е трябвало Магърдич Халваджиян да спечели конкурса и да изпълни тази поръчка. Щеше да е много забавно. Натискаш копчето и докато пресичаш улицата си преобразен като Филип Киркоров.

В момента хората просто си ги натискат тези копчета и чакат. Чакат и … НИЩО!

Не знаят какво чакат, но седят чинно на кръстовището в очакване на нещо да се случи.

Някои по-светнати столичани чакат да светне едно зелено човече.
От личен опит мога да кажа, че е по-вероятно да кацне летяща чиния с дузина зелени човечета от колкото да светне зелено за пешеходци.

Няма да е никак лошо тази система да се поосършенства малко.

Съгласи се, че все пак нещо трябва да произхожда от това натискане на копчета. Като няма да светне зелено, то поне да гръмне нещо, да излети или поне да ти заговори.

Точно така!!!

Като натиснеш копчето, не е лошо да тръгне едно гласово съобщение.

Ако е с гласът на Йорданка Фандъкова ще е много приятно. Това гласово съобщение може да гласи следното.

„Здравейте. Вие натиснахте бутон на столичната система за регулиране на движението.
Моля изчакайте. Вашето пресичане е важно за нас!
Пресичането не е задължително. Пресичането не е обвързано с оцеляване.“

След съобщението веднага може да тръгне досадна музика и след десетина минути съобщението отново да се повтори.

Имайки пред вид колко време се чака да светне зелено човече на тези кръстовища с умни светофари не е никак лошо при натискане на бутона да се появява един сервитьор със студена напитка и сандвичи.

Ей така, колкото да не умреш от глад докато чакаш.

Да се появи и един масажор с масажна маса да ти направи релаксиращ масаж. След него процедури да ти направят фризьори, маникюристи и педикюристи.

Също така от Дирекция Култура на Столична Община могат да ангажират артисти, които също да се появяват при натискане на бутона и забавляват чакащите по светофарите столичани.

Самите бутони могат да бъдат вързани с вендинг машина, която веднага да пуска по едно кафе, така че пресичащият да е винаги бодър и да не изпусне момента, когато колите на улицата са малко.

Но, докато чакаме от общинската администрация да направят така, че тези копчета да правят нещо, ние с екип учени напуснали БАН и започнали работа като таксиметрови шофьори открихме приложението на тези табла.

Ето как тези копчета могат да бъдат полезни на пешеходците

Оригинална общинска бирена поставка.

Ние умоляваме общината да прикачи към устройството отварачки за бира, малки хладилници и музика за настроение.

Остави коментар:

Може да харесате също