На ситно

Да дишаш фини прахови павета

Дишането в София може да се окаже сезонна работа. Вдишваш през лятото и при възможност някъде извън София, в чужбина е най-добре и после издишваш през зимата.

Просто въздухът в София през този сезон не става за дишане. Става за копаене, за правене на пясъчни замъци, за хвърляне по заледените тротоари за да не се хлъзгаме, но не става за дишане.

Ако трябва да сме честни със себе си трябва да признаем, че въздухът ни не е мръсен. Чист е!
Чист пясък е!

Когато вдишаш през устата, след това дълго време ти хрупа между зъбите.

Той е много богат на фини прахови частици. Толкова фини, че малкото останали паветата на булевард Дондуков са по-фини прахови частици. С други думи столичани дишат инертни материали.

Ако това продължи по същият начин, белите дробове на столичани ще еволюират до бетонобъркачки и при откашляне могат да освобождават от дробовете си добре разбъркан бетон.

С въздух като този за софиянци е по-здравословно да дишат лепило. Много лепило.

Въздухът беше толкова гъст, че видимите резултати на ГЕРБ станаха невидими. Или по-точно казано, въздухът се оказа единственият видим резултат. Резултат от бездействието на общината. Петдесет нюанса сиво – това видяха вчера чужденците, които искаха да разгледат забележителностите на София.

Храм-паметник Александър Невски сниман вчера сутринта.

Ето какви мерки в тази кризисна ситуация да предприеме Йорданката на София:

– Миене на улиците в дни, когато няма опасност от заледяване – еми всеки знае кога са тези дни. От средата на Март та до Октомври. Но до тогава всеки столичанин ще е вдишал по два пясъчника.

– В дни със завишено съдържание на фини прахови частици във въздуха се молят гражданите да не се топлят с твърдо гориво – аз бих ги помолил да отлетят за топлите страни и да не се връщат.

– В такива дни Йорданка умолява гражданите да оставят своите автомобили и да ползват градски транспорт – С молби не става. В Скопие никой на никого не се моли. Там обявиха безплатен градски транспорт в такива дни.

снимка:
iNews

Ако всичко ставаше с молби и Йорданка се вслушваше в тях, София щеше да е европейски град с денонощен транспорт, с качествени ремонти, с достъпна градска среда, с незастроени градинки и с чист въздух.

Остави коментар:

Може да харесате също