На ситно

Коледни тъмнини

„Светли празници“ е най-нелепото пожелание, което можеш да отправиш към софиянец, на който му се налага да остане в столицата за Коледа.

Това е точно толкова нелепо, колкото е нелепо един палач да ваксинира против тетанус осъден на смърт преди да му отреже главата с ръждивата брадва.

В София празниците са по-скоро тъмни.

Толкова е тъмно, че е въпрос на време очите на столичани да закърнеят. Вече почти не светят и очите на паметника Самуил.

Мога да се обзаложа, че ако погледнете сателитна снимка на планетата, двете тъмни петна на нашата планета ще са София и Северна Корея . Единственото истински светло нещо в този град е светлото пиво.

А може би общината се грижи за здравето на своите граждани.

Представяте ли си какво ще стане ако пуснат из целият град ярка коледна украса? Ще ослепеем. Обикновено градът ни е толкова тъмен, че столичанин, който държи на очите си трябва да си сложи маска за електрожен, ако не иска да загуби зрението си докато гледа светофар.

Е, улиците на града са доста добре осветени… Ама през деня.

Толкова сме свикнали на тъмно, че и дисплеите на телефоните е препоръчително да ги гледаме през слънчеви очила.
Освен здравословната причина има и друга, поради която ни държат на тъмно. От любов.

Ами да! Общината е загасила лампите заради любовната игра, в която от една страна, пасивната сме ние – гражданите, а активната е общинската администрация.

Тъмно е въпреки коледните светлини. А може би е тъмно именно заради тях.

Е, в интерес на истината няколко светлинки прорязват средновековният мрак в София, но тези проблясъци в тъмното не се дължат на коледните светлини на града.

Това ще са няколко сирени на линейка, пожарна или полицейска кола, един горящ автобус на околовръстното и светещите очи на няколко пияни до козирката компании натряскали се на коледен банкет с безплатно пиене. Мигачите на заминаващ в посока Перник Фолксваген Голф и премигващ светофар.

От време на време нещо примигва допълнително, но и това не са коледни лампички. Това са светлините на отваряните за секунда хладилници, от които хората си вадят бирата или ракията.

Като коледно настроение и коледна украса София изпреварва единствено с Чернобил.

Общината е опънала тук-там някоя друга светеща гирлянда, но общата и дължина ще е достатъчна, за да се украси доста бедно малката коледна елха в 34-то ОДЗ „Росна Китка“.

Част от тези почти светещи коледни украси всъщност са от миналия век. През 1997 година общината на Виена ги дарява на администрацията на Стефан Софиянски и от тогава с всяка изминала година те стават все по-малко, което ги прави и много по-икономични и енергоспестяващи.

Ще им се радваме как гаснат една по една и не е далеч времето, когато вместо коледните светлини, на официална церемония кметът на София ще запали последната коледна лампичка и нейното светване ще бъде отразено надлежно по всички медии.

Когато и тази последна крушка угасне завинаги, на първи декември кметът ще пуска коледните тъмнини.
Тогава коледното дърво на града ще светне за кратко, когато го запалят с кибрит.

Вече имам чувството, че в София ще видим коледни светлини едва тогава, когато коледно ангелче си запали пръднята.

Остави коментар:

Може да харесате също