На ситно

Цветна изтривалка за 38 000 лева

Преди дни медиите гръмнаха като нетърпелива новогодишна пиратка, че пред НДК Лили Павлова била постлала уникален цветен килим по случай председателството.

14 хиляди рози били подредени като родопски килим баш пред входа на Евро – председателството.

Снимка Клуб Z

Това автоматично ми напомни на една поговорка, която гласи:
„Гъза си с рози накичи, насраното да не личи.“

После стана ясно, че този килим струва точно тридесет и осем хиляди лева.

Излиза, че това са най-скъпите няколко квадратни километра в целия европейски съюз и околностите му.
Още по-интересното в случая е, че тази инсталация остана на плочките да радва очите на столичани и гости по-малко време от колкото е необходимо на човек да каже: „Баси кича!“.

Гледаш – цветен килим с хиляди рози. Мигваш за секунда и килима го няма. Сигурно е бил летящ килим. Иначе не мога да си обясня и мигновеното му изчезване и цената равна на половината автопарк Фолксваген Голф в Перник.

Някои възнегодуваха, че това бил най-малкия цветен килим. Толкова бил малък, че не би побрал полегналата върху него минитър на европредседателството – Лили Павлова.

В столицата на Белгия – Брюксел, например, площадът се оказал тесен за тамошният цветен килим с размери 75 на 25 метра, което си прави 1875 квадрата. В сравнение с това, нашата чергичка е големината на къс тоалетна хартия, който ти се полага при посещение на тоалетната в Борисова Градина.

Обективно погледнато обвиненията, че това е един прекалено малък килим, и че тези пари са изхарчени напразно са меко казано неоснователни.

В същност това не е било прекалено малък килим.

Това е била най-голямата цветна изтривалка правена някога по света!!!

Има доза истина, че тридесетте и осем хиляди лева платени за този квадратен венец можеше да се изхарчат много по-разумно.

Например, това са цели 40 000 кебапчета. На този площад можеше да се направи най-голямата балканска скара.
След като кебапчетата са изпечени, можеше жаравата от барбекюто да се разпръсне директно на плочника и върху въглените да се пусне цял ансамбъл нестинарки, които да потанцуват отгоре.

В същото време в жаравата можеше да се скрият поне тон и половина картофи във фолио.

За толкова пари, можеше да се напълни целия фонтан на НДК с Мераклийско вино. Това също е толкова патриотично и родно, колкото парче имитация на шевица.

В крайна сметка най-разумният начин да се похарчат тези тридесет и осем хиляди лева е да се дадат за едни 600 еднопосочни билета за нискотарифна авиокомпания, които да послужат за изпращане зад граница в далечна трета страна на цялото правителство и част от роднините им.

Остави коментар:

Може да харесате също