На ситно

Уринирай Трудно

Можете ли да издържите повече от десет минути под вода?
Чудесно. Значи е напълно възможно да сте потомствен бургазлия.

Можете ли да издържите повече от един час да стискате без да намокрите гащите и да се изпуснете? Можете? Значи сте поне трето поколение софиянец.

Да намери човек място за уриниране в столицата на България може да се окаже едно трудно и самотно занимание. Всъщност подходящите места за опикаване в София са безброй.
Обаче числото рязко намалява, когато искаме да се освободим на подходящо и, забележете, разрешено за целта място.

Да прибавим още едно изискване – елементарна хигиена включваща тоалетна хартия, течаща вода и сапун, така че да не се налага да влизаш в кенефа, облечен в защитен костюм. Освен всичко това на седалката трябва да може спокойно и без опасност за живота да седне и жена.

Противно на всеобщата заблуда жените също ползват тоалетна. Добавяйки и това изискване сведохме бройката на безопасни за ползване обществени тоалетни на четири.

Четири тоалетни за град в който ежедневно пикаят по няколко пъти на денонощие милион и половина души? Това число не е малко. Това число е смешно малко.

Съвсем до скоро, ако на човек му се припикае в центъра на София, можеше много лесно да стигне и да уринира в обществена тоалетна.
Единственото, което трябваше да направи, е:
Да хване метрото от най-близката станция. Да слезе на летище София. Тоалетната там може да се ползва само от хора с лошо обоняние, здрава имунна система, които нямат какво да губят, не им пука за живота и са готови със завещанието си.

Вече стигнал до летището, човекът, на когото много му се пикае, трябва да мине паспортна проверка и да се качи на самолета за Париж.

Там е пълно с обществени тоалетни, които отговарят на всички изисквания и са достойни да посрещнат всеки уважаващ себе си човек в нужда.

Другият начин за уриниране беше да посетиш най- близката болница и да дадеш урина за изследване. Хем си се освободил, хем си правиш профилактичен преглед. Дамите пък така могат да разберат дали са забременели през последното една бира време.

Днес положението е малко по-различно. Обществени тоалетни се появяват тук-таме, но не са никак достатъчно. Подскачащи хора, събрали крака и с измъчени физиономии, са все още много честа гледка. Както и пикаещи по ъглите мъже. Те са толкова много, че Брюксел трябва да ни подари статуята на Мосю Пис и тя да стане символ на София.

Ето и кратък списък на тоалетните в центъра на града. По-дълъг списък не може да се състави, защото няма повече обществени тоалетни:

1. ЦУМ

Това е най-голямата обществена тоалетна в света. По принцип в сградата се помещава нещо като МОЛ, но единственото посещавано място вътре е тоалетната. Тази тоалетна се намира на атрактивно и комуникативно място в идеалния център на града. Разполага с място за отдих, кафене, сувенирни магазини и ескалатори, които те отвеждат директно към стаята с писоарите.

2. Портата на антична Сердика в подлеза на Президентството.

„Уважаеми туристи, от ляво виждате портите на Улпия Сердика. В дясно пък е разположена градската тоалетна, която може да ползвате само срещу петдесет стотинки.“

Да, тази, макар и не много антична тоалетна, спокойно може да стане част от туристическата обиколка на града.

3. Новооткритата тоалетна в Борисова градина.

Като Феникс от пепелта тази тоалетна беше върната към живот и може да се ползва абсолютно безплатно.

Източник:
КлубZ

4. Автоматичната тоалетна пред НДК.

Това е чудо на техниката. Жената, която къса вестници на равни квадрати и мие след теб, паничката за стотинки и масичката са заменени от добре работеща механизация, която се задейства след като пуснеш един лев в цепнатината. А може и да не се задейства.

5. Тоалетната под Pavage и тази в градинката Кристал.

Това не са тоалетни. Това са белите лястовици на обществените тоалетни. Преди години подземните тоалетни в София постепенно затвориха една след друга. След това постепенно се превърнаха в заведения. Днес, две от тези тоалетни отново отвориха своите кабинки за посетители в нужда. При това абсолютно безплатно. Трябва да се отбележи, че това става факт не без участието на общинския кмет на район Средец.

Въпреки тези няколко добри примера, София продължава да е най-лошият град за вдишване и за това не е виновен Кремиковци.

Да вземем градинката пред Народния Театър. Там, на разположението на стотиците столичани и гости на града, има две PVC кабинки, които трябва да поемат всичката струя.

Миризмата от тези кабинки се усеща още от към симеоновския лифт. Най-близката чиста и добра тоалетна е тази на Народния театър и върви с билет за представление.
Дали заради хубавата тоалетна или заради хитовите заглавия, билети много не се намират в последния момент. За това всички са принудени да поливат двата високи бора в ъгъла на градинката до БНБ.

Винаги съм се чудил защо общината не прави нищо, за да подобри качеството на живот в града, като осигури нормални условия за уриниране. Отговорът дойде докато слушах кмет Йорданка Фандъкова по телевизията как се хвали с ремонта на Орлов Мост.

Това, че тя говори на нос, обяснява всичко! Та тя не може да подуши проблема, въпреки че се намира буквално под носа и. Май освен нея и по-голямата част от столичният общински съвет има проблеми с обонянието.

На следващите кметски избори ще гласувам за този кандидат, който има силно обоняние и обещае на избирателите, че на всяка новопостроена детска градина да вдигне три обществени тоалетни.

Остави коментар:

Може да харесате също