На ситно

Оставете София сама да се руши

Колаж: Радостин Христов

Започвам с едно уточнение. Не е изключено софианец да стъпи на хубави тротоари. Стига да се намира в Берлин, Прага или Тбилиси.

След последната намеса на Йорданката на София в централната градска част, на гражданите и гостите на София им се прииска масово да си избодат очите. Така няма да виждат Видимите резултати от последния грандиозен ремонт по продължението на улица Граф Игнатиев.

За пореден път бе спазена една изконна българска традиция – а именно тротоарните плочи да се редят така, че да изглеждат небрежно и артистично разхвърлени от предозирал с водка маистор-плочкаджия.

На цената от над двадесет милиона лева са постигнати чудесни неравности. Миг невнимание може да ти донесе поне половин година ваканция и излежаване в гипсово корито.

Но все пак трябва да се отбележи, че положението не е толкова лошо, колкото изглежда. Фугите в новата настилка на Графа не са чак токлкова дълбоки. Човек може да пропадне в тях най-много до кръста.

Въпреки това ще е много далновидно от страна на „градската“ управа да върнат оградите по цялото продължение на съсипаната улица. И да не ги махат никога вече. Така ще бъдат спасени стотици крайници.

Някои столичани се възмутиха от оизбора на плочки пред църквата Свети Седмочисленици. Плочките са си супер,… като за баня.

Пък и не е изключено тези плочки да са една добра основа за някоя друга настилка като асфалт, душеме или ламинат. Или комбинация от трите. Зависи какви материали са останали от ремонта на хола на Йорданка Фандъкова.

Влиянието на Йорданката на София се усеща не само в центъра.

На около три километра от големия ремонт, на булевард Константин Величков преди повече от месец кметицата ни прати ентусиазирани работници, които трябваше да построят острови на новата спирка на трамваите.

Работиха известно време, огледаха обекта с полуотворено експертно око и се изнесоха.

Оказа се, че освен ръцете, изпълнителите от любимата на Фандъкова G.P. group, са оставили и по един ров между трамвайните релси и „островите“.

След кратки разсъждения стигнах до извода, че това може би са ровове, в които следва да бъдат пуснати крокодили. Така хората няма да посмеят да слязат на трамвайните релси.

Не е изключено това да е началото и на един нов плавателен канал. След като има велоалеи, защо да няма и алеи за водни колела?

Най-добре е столичната администрация да спре да се меси и да остави София сама да се руши. Така градът ни има повече шанс.

А защо да не заградят целия град с двуметрова ограда? Благодарение на Йорданка Фандъкова дори Чернобил е по-добър за живеене град от София.

Още по голям шанс ще има София ако веднага спре да бъде столица. Най-добре ще е някоя напълно обезлюдена махала на Тъпчилещово да стане следващата столица на България.

Остави коментар:

Може да харесате също