Топ 3-5-8

На гурме на автогарата в Овча Купел?

Не съществуват много причини, които да накарат човек да се озове в Овча Купел.

Едната е да си заблуден турист от Камчатка, който да търси на съвсем грешно време и място мавзолея на Георги Димитров.

Втората е, незнайно защо, да си фен на Славия и да си решил да отидеш на мач на стадиона там. Между другото да си част от агитката на Славия е добър начин да останеш за малко насаме с мислите си.

Третата причина е да имаш непреодолимото желание да хванеш автобус за Трън от автогарата на Овча Купел в отчаяните си опити да напуснеш тази страна през сръбската граница. И да си знаете – сръбската наденица е добра причина за сръбско гражданство.

И така, аз не търся мавзолея на Жоро Тарабата, не съм онзи фен на Славия и не съм тръгнал на запад и въпреки това се оказах в Овча Купел. Причина за това беше едно заведение за обществено хранене. Днес ТРИ – ПЕТ – ОСЕМ ще са посветени точно на това заведение, което носи името ПИПЕРА.

ТРИ ще е за нещата, които никога не трябва да правите в ресторант ПИПЕРА.

1. По принцип нямате работа в ресторант Пипера, но ако случайно сте попаднали там никога не питайте за специалитета. Ще ви го дадат и след като сте го опитали ще разберете, че през целият си живот до този момент сте били на фекална диета. Не е хубаво целият ви съзнателен кулинарен живот да се срути пред очите Ви, за това подминете входа на Пипера и с бързи крачки се насочете към топлата витрина в Билла

2. Никога не влизайте в Пипера преди осмомартенски банкет в завода за полупроводници. Ще се наядете и напиете почти толкова безплатно, колкото на този женски банкет и ще се разминете с дребните сладки, фъстъците и .

3. Никога, ама НИ-КО-ГА не искайте допълнително люто. Името на това заведение не е случайно. Концепцията на реторанта е дело на Антон Бахчеванов, известен още като Тони – Пипера от Мастър Шеф. Поискате ли допълнително люто е напълно възможно да получите изгаряния трета степен на хранопровода.

ПЕТ е за нещата, заради които не бива да подминавате ресторант Пипера.

1. ПРИБОРИТЕ.
Казах ли, че нямате работа в Пипера? Казах го и ще се повторя. Нямате работа там. На това място трябва да си почивате.
В повечето софийски заведения за обществено хранене е абсолютно невъзможно да си отпочинете. Къде заради приборите и тяхната откровена тъпота, къде заради консистенцията на храната се налага да приложите огромно усилие, да впрегнете всичките си физически сили, да си опънете вратните жили, за да успеете да отделите от пържола една малка хапка. Има места, където отрязването на такава хапка е възможно единствено и само с помощта на строителна бригада оборудвана с канго, флекс и секач.
В Пипера не е така. Не кавам, че сервитьорката Поли ще сдъвче храната и ще ви нахрани както птица храни малките си. Казвам, че там приборите режат, а ястията са по-крехки от посудата, в която са поднесени

2. АВТЕНТИЧНА БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ.
Пипера може да те върне в детството на дядо си. Да, там се грижат да пазят изконните български ценности и нямам предвид шопската салата, ракията и русенското варено. Говоря за една патриотична тоалетна или по-точно – външната тоалетна. Ако почти навсякъде вече феноменът „Външна Тоалетна“ е на път да изчезне, то ресторант Пипера разполагат точно с такава. Трябва да се отбележи, че тоалетната е много по-чиста от много кръчми в София.

3. ХРАНАТА.
Измийте си ръцете преди да опитате храната приготвена в Пипера. Важно е. След като се нахраните ще си оближете пръстите, при това много старателно.

4. МЕНЮТО.
Всеки петък екипа на ресторанта разширяват кулинарните граници на масата, на която бихте седнали. Днес на обяд ръба на масата може да е бил в Подгумер докато сте яли обедното си шкембе –чорба, но в Петък вечерта масата Ви може рязко да се окажете на територията на Испания, примерно. Да, всеки петък в Пипера се организират различни тематини вечери, на които представят ястия от целия свят.

5. ДЕСЕРТИТЕ.
Ще кажа само, че десертите, които се поднасят в Пипера са така изпипани, че освен за десерт, бих си поръчал десерт и за основно, десерт за предястие и десерт вместо супа.

ОСЕМ днес е за нещата, заради които Пипера не бива да съществува.

1. ПАЗАР НА ИМОТИ.
Точно така. Заради пазара на имоти в района на автогарата в Овча Купел този ресторант трябва да бъде съборен, изравнен сас земята и забравен. От както екипа на Тони Пипера готви в махалата, цената на имотите в махалата рязко скочиха и изпревариха цените на имотите в центъра… на Перник.

2. ОБСТАНОВКАТА.
Има нещо еклектично в интериора на Пипера. Като влезеш вътре и се огледаш, ще се почувстваш все едно си в обикновена малка квартална кръчма в една от преките до пазара в Димитровград. Но, странно, веднага усещаш, че нещо ти липсва. Не се усеща онази натрапчива миризма, която събира в себе си една част Мастика, две части застояла миризма, непроветрени дузина кутии цигари Арда, урина и мухъл.

3. ЕКСТЕРИОР.
Лично бих събирал стотинки, за да мога да платя на Майли Сайръс, за да дойде с онова огромно гюле, да го яхне почти гола и пеейки да събори този ресторант. В момента от вън изглежда като префасониран в кафене за квартални пияници трафопост. Значи, влизате в трафопост и вътре в него ядете храна достойна за поне две звезди Мишлен. Това е все едно да поднесеш годежен пръстен с огромен диамант в пакетче слънчоглед насред битака.

4. ПРОДУКТИТЕ.
Ужасен е фактът, че в ястията се влагат най-качествени продукти. Това е проверено и доказано. Заради тези продукти, храната там има вкус, който не познаваме и, с който лесно ще свикнем и трудно ще отвикнем.

5. РЕЦЕПТИТЕ.
Определено в Пипера не се спазват рецептите, които са общоприети за българските квартални заведения за обществено хранене. В Шкембе Чорбата има шкембе, в Супата Топчета има… Топчета. В Руската Салата… слава Богу няма руския, която да ти изпие пиенето докато се разсейваш.

6. САЛОНА.
Салона не е особено голям и така ако човек реши да посети Пипера за вечеря, ще трябва да си направи предварителна резервация. В противен случай може да му да се наложи да хапне на крак сандвич със салати и полу-живо кюфте от капанчето на автогарата.

7. МАСИТЕ.
Кофти тръпка. Огромни са. Като в бирария. Това значи, че трудно ще вземеш маса за двама за една романтична вечеря и няма никаква гаранция, че няма до теб да настанят двамата фенове на Славия, дошли с шалчета да полеят победата или по-скоро загубата и така цялата романтика ще се изниже през въздуховода и ще се разсее над ж.к. Овча Купел.

8. ВКУСНО Е.
Да, определено е толкова вкусно, че след една вечеря в Пипера може да се наложи човек да си тегли куршум в главата или поне да си направи лоботомия и по този начин да забрави какво си е причинил, като е ял там. Ако не го направи едва ли ще може да отиде и да вечеря на друго място.

Да обобщим. Ресторант Пипера взима три от пет чушки. Ако нямате причина да отидете на автогарата в Овча Купел си измислете такава.

Остави коментар:

Може да харесате също