Бай дъ уей, На ситно

„900km СМЯХ“ в театър „СЪЛЗА и СМЯХ“

През есента на 2021 година актьорът, драматург и телевизионен сценарист Стефан СТОЯНОВ се качва на сцената на театър „Сълза и Смях“, за да разкаже смешното, само смешното и нищо друго освен смешното от извървяването на 900 километра пеша по Камино де Сантяго.
Това се случва в комедийния театрален пътепис „900 Километра СМЯХ“ – спектакъл създаден по мотиви от книгата – достатъчно смешен пътепис „До Сантяго де Компостела на Четири Крака“ на издателство Black Flamingo Publishing.

Снимка: Олег Попов
Снимка: Олег Попов

„Да се извървят 900 километра пеша с десет кила на гърба беше много трудно и на моменти невъзможно. Ходих на два крака, на сън, на ръце и се влачих по корем, но всичко това беше едно нищо в сравнение с усилието, което ми костваше „затварянето“ на тези 900 километра между две корици.
Извървях Камино де сантяго за месец и малко, но в последствие написването на книгата отне две години. После пък, работата върху книгата ми се стори като лежерно пиене на студена бира в приятен бар с весели и доброжелателни хора в сравнение с това, да събера тази книга в час и половина и да я кача на театрална сцена.“

След като цяло лято работи върху подбор, съкращаване и поставяне на текстовете, заедно със своя приятел и колега Здравко Здравков, на 28 септември Стефан Стоянов излиза на сцената за премиерата на своя комедиен пътепис „900 Километра СМЯХ“.

Върху плаката на представлението работят фотографа Борис УРУМОВ и художника Христо ПЕТРОВ.

„Не беше никак лесно да изберем кои истории да влязат в представлението и кои да си останат завинаги затворени между кориците в книгата.
Имаше текстове, за които бях убеден, че ще са много смешни и задължително трябва да изиграя, но в момента когато ги качвахме като за сцена, разбирахме, че тезие истории биха подействали на публиката като една доста силна упойка. Разказвам историята и след мен в салона могат да заповядат стоматолози и да правят със зрителите каквото си искат.
Други истории си оставаха смешни и на сцена, но трябваше да се лишим от тях, защото в крайна сметка това представление трябваше да свърши в рамките на вечерта.“
споделя Стефан Стоянов.

Режисьорът на „900km СМЯХЗдравко ЗДРАВКОВ

Авторът Стефан Стоянов и режисьорът Здравко Здравков обещават, че „900 Километра СМЯХ“ ще бъде едно живо представление.
С времето някои от текстовете, които сега са в основата на представлението могат да отпаднат и да бъдат заменени от други истории, които си струва да се разкажат, за да разсмеят публиката.

В продължение на деветдесет минути, зрителите на комедийния пътепис „900 Километра СМЯХ“ ще чуят история за чешма, от която свободно тече вино, ще се сблъскат челно с английският език на Стефан Стоянов, който се опитва да мине за английски, звучи като развален турски, но отстрани силно напомня на нещо между епилептичен гърч и съвременен балет.
Зрителите ще разберат какво представляват едни много объркани яйца, какво няма място в раницата на един пилигрим, какво представлява пилигримската баня и какво трябва да се следи, за да не се изгуби човек и да стигне до Сантяго де Компостела.

Стефан СТОЯНОВ в някоя испанска кръчма по време на една от почивките след много извървяни километри.

Слеадващите представления на комедийния пътепис „900Km СМЯХ“ ще са на 28 януари и 10 февруари от 19.30 часа на сцената на театър „Сълза и Смях“.
Билети може да бъдат закупени от касата на театъра или онлайн от ТУК.

Остави коментар:

Може да харесате също